Vaskemaskinen lugter: Sådan fjerner du og forebygger lugten

Der kan være mange grunde til at din vaskemaskine lugter. Typisk skyldes det dårlig hygiejne, dårlige vasketider, dårlige vaskevaner og tekniske problemer.
Nogle oplever at vaskemaskinen lugter efter vasken, vaskemaskinen lugter surt eller vaskemaskinen lugter af kloak.

Hvorfor lugter vaskemaskinen?

5 årsager til lugtproblemer i vaskemaskinen og hvad du kan gøre ved det

Vi har fundet frem til de 5 mest almindelige grunde til at vaskemaskinen lugter dårligt. Nogle mener endda at ens vaskemaskine lugter af kloak.

1: Dårlig hygiejne

Dårlig hygiejne forekommer ofte hvis du ikke rengøre din vaskemaskine regelmæssigt. Der kan opstå bakterievækst, hvilket kan give den ubehagelige lugt. Mange eksperter inklusiv WhiteOn, anbefaler at vaskemaskinen rengøres 1-2 gange om måneden, ved at køre en tom vask med et rengøringsmiddel, der er beregnet til vaskemaskiner.

Man kan også hælde 2-3 spsk. Citronsyre i tromlen, det er vigtigt at vaskemaskinen er tom når det gøres. Vælg derefter et program på 90+ grader uden en forvask. Har din maskine et tromlerenøringsprogram, anbefales det at bruge dette.

Vaskemaskinen kan også lugte, fordi selve gummimembranen lugter, hvilket typisk skyldes manglende rengøring.
Gummimembranen i en vaskemaskine er en gummiforsegling, der holder vandet inde i maskinen under vask. Det er en vigtig del af vaskemaskinen, da den sikrer, at vandet ikke lækker ud, mens maskinen kører.

For at rengøre gummimembranen i din vaskemaskine, kan du følge disse trin:

  1. Fjern eventuelle fremmedlegemer, der kan være faldet ind i gummimembranen, såsom mønter, nøgler eller lignende.
  2. Rengør gummimembranen med en blød klud og glasrens. Sørg for at få alle hjørner og sprækker rengjort grundigt.
  3. Tør gummimembranen grundigt efter rengøring, så der ikke er vand eller rester af rengøringsmiddel tilbage.
  4. Efter rengøringen, kan du smøre gummimembranen med en smule vaseline eller andet smøremiddel. Dette vil hjælpe med at holde gummimembranen smidig og forlænge dens levetid.

Det er en god idé at rengøre gummimembranen i din vaskemaskine regelmæssigt, så den forbliver ren og fri for lugt. Dette vil også hjælpe med at forlænge maskinens levetid og sikre, at den fungerer korrekt.

Kalk kan medvirke til lugtende vaskemaskine

Kalken lugter ikke i sig selv, men hvis der er meget kalk, kan snavs og bakterier sætte sig fast. Det kan fører til dårlig lugt. Det kan derfor være en god ide at tilføje ekstra kalkopløser. Du kan se nedenfor, se hvor meget kalk der er i vandet, i dit område.

GEUS -Mængden af kalk i dit område

2: Dårlige vasketider

Hvis du ikke bruger din vaskemaskine nok og vasker tøj med for lange mellemrum, kan det føre til at din vaskemaskine og dit tøj begynder at lugte.
I forhold til vaskemaskinen, er dette punkt meget lig med det ovenstående, da dårlige vasketider ofte fører til dårlig dårlig lugt i vaskemaskinen. Derfor giver vi lige en kort forklaring på, hvorfor det også er dårligt for dit tøj.

Der er en række grunde til, at det kan være dårligt at vaske for sjældent. For det første kan det føre til, at tøjet lugter dårligt. Når vi sveder, producerer vores kroppe sved, der indeholder bakterier og andre mikroorganismer. Hvis tøjet ikke vaskes regelmæssigt, kan disse bakterier og mikroorganismer formere sig og føre til dårlig lugt.

For det andet kan tøj, der ikke vaskes regelmæssigt, også føre til hudirritationer. Når vi sveder, producerer vores hud også olie, der kan samle sig i tøjet. Hvis tøjet ikke vaskes regelmæssigt, kan denne olie tilstoppe porerne i huden og føre til irritation.

Derudover kan tøj, der ikke vaskes regelmæssigt, også blive misfarvet og have en dårlig pasform. Sved og olie fra huden kan føre til misfarvninger og krympning af tøjet, hvilket kan ødelægge dit tøjs udseende og pasform.

I de fleste tilfælde er det derfor en god idé at vaske tøj regelmæssigt for at undgå disse problemer. Hvor ofte du skal vaske dit tøj, afhænger dog af en række faktorer, såsom hvad tøjet er lavet af, hvordan det bruges, og hvor svedigt det bliver. Generelt anbefales det at vaske undertøj og sokker efter hver brug, mens andet tøj kan vaskes med længere mellemrum.

3: Fjern overskydende vaskemiddel:

Hvis du har oplevet, at din vaskemaskine lugter, kan overskydende vaskemiddel være en mulig årsag. Vaskemidler indeholder en række kemikalier, der hjælper med at fjerne snavs og bakterier fra tøj. Men hvis du bruger for meget vaskemiddel, kan overskydende mængder af disse kemikalier efterlade en dårlig lugt i vaskemaskinen. Du skal derfor sørge for at følge doseringen af vaskemiddel, der anbefales af producenten.

Overskydende vaskemiddel kan fører til lugtende vaskemaskine

4: Dårlige vaskevaner

Hvis du vasker tøj, der er væsentlig snavset eller har en meget stærk lugt, kan det give lugtproblemer i vaskemaskinen.

  1. Tøj, der er væsentligt snavset, kan indeholde en stor mængde bakterier og andre mikroorganismer, der kan forårsage lugtproblemer. Når tøjet vaskes, kan disse bakterier og mikroorganismer formere sig og føre til lugtproblemer i vaskemaskinen.
  2. Tøj, der har en meget stærk lugt, kan også føre til lugtproblemer i vaskemaskinen. Når tøjet vaskes, kan lugten sprede sig til maskinen og blive ved med at lugte, selv efter tøjet er blevet vasket.
  3. Tøj, der er væsentligt snavset eller har en meget stærk lugt, kan også forårsage lugtproblemer i vaskemaskinen, hvis det ikke vaskes grundigt nok. Hvis tøjet ikke vaskes grundigt, kan rester af snavs og lugt blive tilbage i maskinen, hvilket kan føre til lugtproblemer.

Derfor er det en god idé at sørge for at vaske tøj, der er væsentligt snavset eller har en meget stærk lugt, grundigt og med den rette mængde vaskemiddel. Dette vil hjælpe med at reducere lugtproblemer i vaskemaskinen.

5: Tekniske problemer

Der kan være tekniske problemer som fører til lugtproblemer. Det vil typisk være problemer med afløbet eller opvarmning af vandet. Hvis du mistænker lugten, kommer fra tekniske problemer, skal du kontakte en tekniker for at få det løst. Dette ses typisk hos billigere vaskemaskiner, hvor flere eksperter mener at vaskemaskiner nu til dags, næsten er bygget til at gå i stykker.

Her er det især en fordel hvis du har et abonnement på hvidevarer. Hos WhiteOn koster en reparation af vaskemaskinen ikke noget, hvor det normalt koster penge at få en tekniker ud og kigge på vaskemaskinen. Hos WhiteOn kalder vi det livstidsgaranti, så du er sikker på at din vaskemaskine altid virker, uden bøvl og ekstra betalinger.

Hvordan vasker jeg mit tøj korrekt?

1: Følg brugsvejledningen
Det er meget forskelligt hvordan dit tøj skal vaskes. Det afhænger af mange ting, hvor især materialet har betydning for, hvordan dit tøj skal vaskes.

2: Hold lidt igen med tørretumbleren
Tørretumbleren kan give temperaturer helt op til 100 grader, hvor det slet ikke er alt tøj der kan tåle det. Du kan derimod bruge tørretumbleren på lavere temperaturer, så du skåner dit tøj mere.

3: Opdel i farver
Opdel dit tøj i farver, hvor især hvid skal holdes adskilt fra det farvede tøj, hvilket gør at du i større grad kan undgå misfarvning.

4: Til dig der dyrker sport
Hvis du dyrker sport, er det en god ide at vaske tøjet på højere varme, samt vaske tøjet så hurtigt som muligt efter din træning

5: Hvor mange grader?
Det er meget forskelligt, hvilken temperatur dit tøj skal vaskes på. Det afhænger typisk af hvilket materiale tøjet er lavet af. Det anbefales derfor at kigge på vaskesymbolerne.
Her kan du læse vores indlæg, der forklare hvad vaskesymbolerne betyder.

Du kan læse vores ultimative guide til vaskemaskiner her: