Vaskesymboler: Hvad betyder de?

Der er mange forskellige symboler relateret til dit tøj. Vaskesymbolerne sidder typisk indvendigt på tøjet: vaskesymboler, tørretumbler symboler, blege symboler og meget mere. Få svar på hvad symbolerne betyder her

Vaskesymbolernes betydning

Vaskesymbolerne er de mærkater du finder inde i dit tøj. Vaskesymbolerne fortæller hvordan tøjet skal behandles i forhold til både vask, tørring, blegning, rens og andet.

Læs også: Sådan vasker du dit tøj korrekt

Vaskemaskine symboler

Vaskemaskinesymboler

Symbolerne vist på billedet har alle noget at gøre med din vaskemaskine. De første 3 symboler på billedet viser hvor skånsomt dit tøj skal vaskes. Hvis der ingen streger er, så skal tøjet vaskes som en normal vask. En enkelt streg indikerer at dit tøj skal vaskes skånsomt, med mere vand og færre omdrejninger. To streger indikerer at dit tøj skal vaskes ekstra skånsomt, hvor dette typisk kan gøres med et specialprogram til uld eller silke.

Vaskesymbol med en temperatur:

Dette symbol viser, hvilken maksimal temperatur tøjet kan vaskes ved. Hvis der er en enkelt prik under symbolet, skal tøjet vaskes ved 30°C. Hvis der er to prikker, kan tøjet vaskes ved 40°C. Tre prikker betyder, at tøjet kan vaskes ved 50°C eller højere.Men husk at du sagtens kan vaske tøj med 40 grader symbolet på 30 eller 20 grader. På den måde spare du nemlig på el forbruget og moderne vaskemidler er ofte lige så effektive ved lavere temperaturer.

Vaskesymbol med en balje:

Dette symbol viser, om tøjet kan vaskes i vaskemaskine eller skal vaskes i hånden. Hvis der er en balje med vand i symbolet, kan tøjet vaskes i vaskemaskine. Hvis der i stedet er et hånd med vand, skal tøjet vaskes i hånden.

Vaskesymbol med et kryds:

Dette symbol viser, at tøjet ikke kan vaskes i vaskemaskine eller i hånden, men skal renses professionelt i stedet.

Tørretumbler symboler

Tørretumblersymboler

Hvis du vil vide mere om tørretumbler symbolerne, anbefales det at læse denne guide.
Tørretumbler symbolerne er de mærkater, der findes på tøjmærkeetiketterne. Symbolerne dækker over råd om tørretumblingens varighed, temperatur og kulstofmæssig indhold samt farvestabilitet.

I de fleste tilfælde vil tørretumbler symbolerne, som har noget med din tørretumbler at gøre, have en firkant med cirkel indeni. Hvis cirklen er tom, er dit tøj egnet til en normal tørretumbling.

Men hvis tøjet har en eller flere prikker indeni, skal tøjet tørres på en lidt anderledes måde.

Prikkerne symboliserer hvor varmt dit tøj kan tørres.
1 Prik betyder at dit tøj skal tørres på en lav temperatur, hvor 2 prikker viser at det skal være mellem temperatur og 3 prikker viser at det skal være en høj temperatur.

Er cirklen helt udfyldt, betyder det at dit tøj skal tørres helt uden varme.

Har dit tøj det sidste ikon med krydset over, betyder at tøjet ikke må tørretumbles. Det vil i sidste ende ødelægge stoffet i tøjet, derfor anbefales det at hænge det på et tørrestativ eller en tørresnor.

Tørringssymboler

Tørring symboler

Der er også symboler der indikerer hvordan du skal tørre dit tøj, uden en tørretumbler.
Disse symboler er ligesom tørretumblersymbolerne, dog uden cirkler i midten.

Det første symbol indikerer at dit tøj skal hænges op og tørres, hvilket typisk bliver gjort på en tørresnor. Symbolet der indeholder 3 streger i midten, betyder at dit tøj skal dryptørre.

Den vandrette streg i midten betyder at dit tøj skal tørre liggende. Vær opmærksom på hvilket underlag du vælger at tørre tøjet på, her kan et håndklæde nedenunder være til hjælp.

Symbolet med de 2 streger i hjørnet, betyder at dit tøj skal tørre i skyggen, hvor det er ligegyldigt om det er liggende eller hængende.

Tøj der har symbolet med det vredne tøj, betyder at du ikke må vride tøjet, da det kan være skadeligt. Det sidste symbol betyder at du slet ikke bør tørre dit tøj.

Blegning symboler

Blegningssymboler

Det er ikke så tit at man skal blege sit tøj, men vi har valgt at redegøre for det alligevel.

Symbolerne der indikerer noget ift. Blegning af tøj, er typisk markeret som trekanter.

Det første symbol er trekanten uden fyld, som indikerer at alle blegemidler kan bruges. Har trekanten derimod 2 linjer gennem, betyder det at du gerne på blege tøjet, men skal undgå brugen af klor.

Det sidste symbol betyder at du slet ikke må blege dit tøj

Rens symboler

Symboler til renseriet

Disse symboler er primært rettet mod renserier, men nu hvor vi er godt i gang med at forklare symbolerne, så kan vi lige så godt redegøre for rensesymbolerne også.

Symbolerne fortæller renserierne, hvilket rensemidler der bør anvendes til tøjet.

A betyder at renseriet må bruge alle rensemidler, hvor P betyder at de ikke må bruge trichloroethylen og F betyder de kun bør anvende petroleumsbaseret rensemiddel.

De sidste symboler fortæller renseriet om fugtigheden, varme og dampning.

Det sidste symbol betyder at tøjet ikke bør kommet på renseriet, så tag et kig på kjolen, jakkesættet eller hvad det er du vil sende til rens.

Stryge symboler

Stryge symboler

Efter dit tøj er vasket og tørret korrekt, er der ofte noget tøj man ønsker at stryge, for at få det bedste resultat. Derfor gennemgår vi strygemærkerne, så du kan være sikker på at det bliver gjort korrekt.

Det første strygemærke betyder at dit tøj må stryges ved alle temperaturer, og du må gerne damptørre det.

Strygemærket har prikker, ligesom ved tørretumbleren som indikerer det samme.

Det betyder nemlig hvor varmt du må stryge tøjet. 1 prik betyder lav temperatur, 2 betyder mellem og 3 prikker betyder høj temperatur.

Vil du have flere gode tips & tricks?

Hvis du kunne lide vores blogindlæg om vaskesymboler, så vil du måske også kunne lide vores andre blogindlæg. Her kigger vi på ting som klimaet, hvordan du sparer penge og meget andet.

Du kan også læse mere om WhiteOn og vores smarte abonnement på hvidevarer her: WhiteOn.dk

Relaterede blogindlæg: