Hvor mange kWh bruger en vaskemaskine?

Mængden af kWh en vaskemaskine bruger per vask, afhænger i høj grad af hvilken energiklasse vaskemaskinen er kategoriseret som, samt hvilken energieffektivitet maskinen har. kWh står for kilowatt og er den måle enhed man bruger, når man taler om elektricitet. Ved at måle i kilowatt, kan det give en indikation på, hvor meget strøm vaskemaskinen står for i dit strømforbrug.
Så hvor mange kWh bruger en vaskemaskine? Lad os dykke ned i det.

Vaskemaskine energiklasse A bruger 0,46 kWh per vask

En vaskemaskine kategoriseret som energiklasse A bruger 46 kWh per 100 vask. Det vil sige at den bruger 0,46 kWh per vask. Med en elpris på 110 øre pr. kWh betyder det at en vask koster omkring 50 øre. Det er den mest energieffektive vaskemaskine af de forskellige kategorier. Vaskemaskinen er en Bosch Serie 6 fra Whiteon.

Bosch vaskemaskine Serie 6 Datablad A
Datablad A – Fra en Bosch vaskemaskine serie 6

Vaskemaskine energiklasse B bruger 0,55 kWh per vask

Energimærke B er det næstbedste energimærke, hvor prisen stiger en lille smule.

Det koster nemlig 0,55 kWh per vask med en elpris på 110 øre, giver det en omkostning på lige over 60 øre per vask. Der skal også tages højde for at programmet man vælger at vaske på, har betydning for mængden af kWh vaskemaskinen bruger.

LG Electronics datablad B
Datablad B – Fra en LG vaskemaskine

Vaskemaskine Energiklasse C bruger 0,66 kWh per vask

Nu er vi gået 2 energiklasser ned, hvor betydningen af energieffektiviteten begynder at kunne mærkes. Fordi en vaskemaskine kategoriseret som energimærke C, bruger 0,66 kWh per vask. Med en elpris på 110 øre bliver det en vaskepris på 72 øre pr vask.

Bosch Vaskemaskine serie 6 datablad C
Datablad C – Fra en Bosch vaskemaskine

Vaskemaskine energiklasse D bruger 0,73 kWh per vask

Selvom energimærke C ikke er i nærheden af at være i bunden, så er der en markant forskel fra energimærke A. Vaskemaskinen bruger næsten dobbelt så meget energi på at vaske, som energimærke A gør. Den bruger nemlig 0,73 kWh per vask og det svarer til 80 øre per vask, med en elpris på 110 øre. Der er derfor en stor besparelse at hente, hvis man er en almindelig husstand. En almindelig husstand vasker nemlig omkring 5 gange om ugen hele året rundt.

LG electronics vaskemaskine datablad D
Datablad D – Fra en LG vaskemaskine

Energimærket afgører din påvirkning på klimaet

ved at vælge et bedste energimærke, reducere du ikke kun dit eget strømforbrug. Men ved at reducere mængden af kWh du bruger pr. vask, reducere du også din påvirkning på klimaet. Så hvis du er klima bevidste som vi er, bør du vælge det bedst mulige energimærke.

Hvordan kan jeg spare på energiforbruget?

Nu hvor vi har redegjort for, hvor mange kWh en vaskemaskine bruger per vask, er det på tide at give lidt tips & tricks til, hvad du kan gøre for at spare på strømmen.

Vasketider: Planlæg hvornår på dagen, du vælger at vaske

Elpriserne svinger markant gennem dagen, hvor du med fordel kan vælge tidspunkter på dagen hvor elpriserne er billigst. (Se elpriserne her)

Mange nyere vaskemaskiner har en funktion, der gør det muligt for dig at planlægge vasken. Det gør at du kan planlægge vasken således, at du sparer penge, men også så vasken er klar til tørretumbling eller ophænging når du kommer hjem.

Elpriserne fra ewii
De daglige elpriser svinger meget

Spar på energiforbruget ved at vaske på lavere temperaturer

Den europæiske brancheorganisation A.I.S.E har i en undersøgelse, vist at vi danskere i gennemsnit vasker på højere temperaturer end nødvendigt. Det betyder også at der er penge at spare. Med de moderne vaskemidler vi har i dag, er der enzymer der er med til at nedbryde bakterier så dit tøj bliver rent. Selvom du vasker på lidt lavere temperaturer. Energistyrelsen fortæller at du faktisk kan spare op til 55% på dit energiforbrug, ved at sænke temperaturen fra 40 til 30 grader.

Hvis du ønsker at læse mere om, hvordan du kan spare på elforbruget hver gang du vasker. Så læs vores andet indlæg om netop dette.

Vi har også skrevet den ultimative guide til vaskemaskiner, hvor vi redegøre for alt der er at vide omkring vaskemaskiner og vasketøj.