Lugt i tøjet

Tøjet lugter efter vask, sådan undgår du lugten

Tørring af tøj udenfor

Tør dit tøj udenfor, det er med til at fjerne lugtene. Men især i de kolde vintermåneder, kan det være svært at tørre sit tøj indendørs. Især hvis man prøver at undgå at bruge tørretumbleren. Der er nogle ting man kan gøre, for at forebygge den fugtige lugt i tøjet, samt forhindre at lugten kommer tilbage

Er der tegn på skimmelsvamp?

Hvis dit tøj lugter efter vask, er det vigtigt du tjekker efter skimmelsvamp i tøjet. Skimmelsvamp skal fjernes hurtigst muligt, hvis du har bemærket det i tøjet.
Her er det vigtigt at du vasker tøjet på højere temperaturer, end du måske normalt ville gøre.
Det er nemlig med til at dræbe sporerne. Efter du har vasket tøjet på en højere temperatur, er det klart en fordel hvis du kan hænge tøjet til at tørre udenfor, selvom det er koldt.
Temperaturen påvirker helt klart tøjtørringen, men den er ikke afgørende for, om dit vasketøj bliver tørt. Det er især luftfugtigheden der er afgørende for om dit tøj kan tørre udenfor. Du kan derfor roligt hænge dit tøj udenfor selvom det er koldt.

Hvordan kan man forebygge lugten?

Hvis du eller en i familien dyrker sport, er det en god ide at vaske tøjet hurtigst muligt. Generelt er vådt tøj mere tilbøjeligt til at starte med at lugte, end tørt tøj. Hvis man vasker sit våde tøj eller især sit træningstøj hurtigt, er man også med til at forebygge svedpletter.

Efter du har vasket tøjet, er det vigtigt at hænge tøjet til tørre, eller benytte sig af sin tørretumbler, så snart ens tøj er færdig med at vaske.

Jo kortere tid ens tøj er vådt, både før og efter vask, desto større chance er der for at man forebygger fremtidig lugt.

Vaskemaskinen lugter. Billedet viser en vaskemaskine i gang med at rense sig selv

Vaskemaskinen kan være årsagen til lugten

Brug eddike til at forebygge lugt i tøjet efter vasken

Vi har fået spørgsmålet utallige gange hos WhiteOn, om eddike er et effektivt middel til at fjerne lugt.
Eddike er et desinfektionsmiddel, som er med til at fjerne blandt andet lugte.
Så ja, eddike er helt klart et fint redskab til at fjerne lugte og sådan gør du:  

Du skal først vaske tøjet med 1 ske pulver, eller 1-2 vaskemiddelkapsler. Sammen med dit vaskemiddel skal du tilføje en kop hvid eddike, til en fuld maskine du sætter over.
Eksperten fra vaskemærket Persil fortæller at eddiken skal direkte ind i vaskemaskinens tromle.

Eddiken fjerner lugten fordi den er med til at opløse kalken i vandet, samt skyllemiddelsrester bliver nemmere opløst. Eddiken er med til at gøre tøjet blødt, dog ikke så meget som skyllemiddel ville kunne gøre. Det anbefales dog ikke at udskifte skyllemiddel med eddike til dagligt.

Når vaskemaskinen lugter

En sidste ting man kan gøre, for at forebygge lugtende tøj er simpelthen at holde sin vaskemaskine helt ren. Det er nemlig et tegn at rengøring er tiltrængt når vaskemaskinen lugter.

Det indebærer blandt andet rengøringen af vaskemiddelskuffen. Her kan der med tiden dannes mug og skimmel omkring sæbeskuffen, som kan afgive luft.

En af de større områder at rengøre, er det indvendige i vaskemaskinen. Her kan du kører en høj temperaturs servicevask, hvis din maskine har det program. Her skal du bruge et relevant rensemiddel, der er med til at fjerne snavs, kalk og lugt fra din maskine. Bakterier lever bedst i kolde temperaturer, så hvis du ofte vasker på kold temperatur så trives bakterierne. Hvis du vasker 1 gang om måneden på 90 grader, slår du stort set alle bakterier ihjel.

I mange tilfælde sidder der sæberester i din maskine, som hober sig op med tiden, hvis man ikke gør den grundigt rent en gang imellem.

Du kan også rengøre vaskemaskinens pakning eller bælg.

Gummibælgen på vaskemaskiner kan blive udsat for mørke eller sorte mugpletter, som er med til at afgive lugte.

Du kan læse vores ultimative guide til vaskemaskiner her

Andre spørger også om: