Et billede af tøj, der er rent efter en tur i vaskemaskinen

Spar på elforbruget, hver gang du vasker

Spar op til 55% af dit strømforbrug når du bruger vaskemaskinen. Du skal bare sætte temperaturen ned fra 40 grader til 30 grader når du vasker

Store besparelser at hente ifølge energistyrelsen

Vi danskere er et af de europæiske lande, der vasker vores tøj på de højeste temperaturer. I dette blogindlæg vil vi give tips til at spare penge på vasken.

En undersøgelse fra den europæiske brancheorganisation A.I.S.E. viste at 77% af alle tøjvaske i Danmark, foretages på 40 grader eller højere, hvor det europæiske gennemsnit er på 71%

Ifølge energistyrelsen kan du spare op til 55% af dit elforbrug på vaskemaskinen, ved blot at sænke temperaturen fra 40 grader til 30 grader. Joachim Arnkjær Noch fortæller, at man ikke behøver at blive bekymret for om tøjet bliver rent ved at nedsætte temperaturen, fordi moderne vaskemidler indeholder enzymer, der gør at langt det mest tøj nok skal blive rent.

Man skal dog overveje hvor beskidt tøjet er inden. 

Spar på elforbruget ved at planlægge vasken

Man kan derudover også planlægge vasken ud fra hvornår prisen på el er billigst. Typisk er elpriserne dyrere i tidsrummet 17-20 kontra midt på formiddagen eller om natten. Det skyldes at prisen på el afhænger af udbud og efterspørgsel. I tidsrummet 17-20 er der mange der bruger elektricitet til f.eks. at vaske tøj, støvsuge, lave mad, se tv, gaming og mange andre ting. Den aktuelle elpris svinger dog fra time til time, hvor det anbefales at man tjekker hvad el koster på det specifikke tidspunkt. Her kan man bruge en af de mest downloadede apps i Danmark, Min Strøm.

Spar penge på vasken ved at planlægge hvornår på dagen du vasker

Anskaffelse af en energivenlig vaskemaskine

Ved at anskaffe sig en energivenlig vaskemaskine, er der også mange penge at spare henover årene. 

Hvis man køber en lidt billigere og ikke så energivenlig vaskemaskine, kan man i fremtiden fortryde købet, da driften simpelthen kan være for dyr. 
Der kan komme mange uforudsete hændelser, som påvirker priserne, hvilket år 2022 er et klasseeksempel på. En af de største udgifter er forbundet med reparation eller anskaffelse af ny maskine. De fleste ved nok at det ikke er specielt klimavenligt at anskaffe sig en ny maskine. Ifølge en rapport udarbejdet af Cowi, er forebyggelsen af affald den største CO2 besparelse. 

Hos WhiteOn går vi meget op i hvor længe din maskine holder, så vi netop kan forebygge affald. Vi ønsker at spare så meget CO2 som muligt, hvilket vores forretningsmodel også afspejler. Vi sørger nemlig for at din maskine har livstidsgaranti, så vi for alvor kan gøre kamp mod den traditionelle køb-og-smid-væk-kultur.
Spar på elforbruget ved at vælge en bæredygtig vaskemaskine hos WhiteOn.

Du kan læse mere om WhiteOn her, samt hvad vi tilbyder

Vaskemaskine elforbrug

Hvad koster det at vaske tøj?

Hvis vi tager udgangspunkt i en vaskemaskine der er 5 år gammel med 9Kg kapacitet, som mange nok har stående derhjemme. Prisen på el da dette indlæg er blevet skrevet er: 3,5kr. pr. KWh. Det vil sige at en vaske koster 3,5*0,9=3,15kr. per vask.

En helt almindehusstand vasker op til 5 gange om ugen, hvilket betyder at vaskemaskinens elregning vil være 819 kr. om året.

Hvis man sammenligner med en vaskemaskine der har energimærke C eller højere, vil vaskemaskine elforbruget være 0,6 KWh pr. vask. Det giver et årligt elforbrug på 546 kr., som er en basprelse på 273 kr om året. Men som beskrevet i dette blogindlæg er elprisen meget svingende og det afhænger af hvornår på døgnet, du vælger at vaske dit tøj.

Et sidste tip til at spare penge

Et sidste tip til at spare nogle penge hver gang du vasker, er at afkalke din vaskemaskine en gang imellem.
Hvis du afkalker din vaskemaskine, gør det at varmelegemet ikke skal arbejde så hårdt for at varme vandet op. En ekstra sidegevinst er også at din maskine faktisk holder længere.

Hvis du ønsker at blive klogere på vaskemaskiner, kan du læse vores ultimative guide her