Kondenstørretumbler eller aftrækstørretumbler? Vælg den rette tørretumbler

Der er mange fordele ved at vælge en kondenstørretumbler, da den er mere energieffektiv og har ikke brug for aftræk.

Introduktion: Hvad er en tørretumbler med kondens eller aftræk?  

Aftrækstørretumbler:
En tørretumbler med aftræk tørrer generelt set tøjet hurtigere på en meget effektiv måde, men den har for nogle, en begrænsning. Den har nemlig brug for en aftrækskanal til det fri. Den er derudover mindre energieffektiv end, en tørretumbler med kondens.

Kondenstørretumbler:
Den er mere energieffektiv end en tørretumbler med aftræk. Den bruger eksempelvis også varmen, til at varme rummet op.
En tørretumbler uden aftræk, kræver ikke en aftrækskanal, hvilket kan være en fordel for mange. Den kræver dog mere plads, samt et rum med god udluftning. Det afhænger dog af tørretumblerens kondenseringsevne, da det er afgørende for den mængde fugt den afgiver til rummet.

I dag er kondenstørretumbleren den mest almindelige tørretumbler at have i hjemmet. Det skyldes i høj grad at den er markant nemmere at installere. Rigtig mange slipper for at lave et hul i muren og lave en aftrækskanal, så luften kan komme ud. Kondenstørretumbleren genbruger nemlig luften, hvilket betyder at du i realiteten kan placere den, hvor end du har lyst. Men det betyder ikke at der ikke kommer fugtig luft ud i rummet, hvor det anbefales at placere den i et rum med god udluftning. Kondenstørretumbleren er også mere energieffektiv, hvilket betyder at der er penge at spare.

Fordele og ulemper ved kondenstørretumbling

Fordele:

 • Nem at installere
  • Kondenstørretumbleren er markant nemmere at installere. Det kræver hverken at du laver et hul i muren, fører en slange gennem vinduet eller noget helt tredje. De fleste kondenstørretumblere har nemlig en vandbeholder, som blot skal tømmes. Nogle kondenstørretumblere har også en form for afledning af kondensvandet.

 • Energieffektiv
  • Som førnævnt, genbruger kondenstørretumbleren luften og bruger generelt mindre strøm på at tørre dig tøj. Det er derfor en mere energieffektiv tørretumbler, hvilket kan spare dig store summer hvis den bruges over lang tid.

Læs også:
Hvad koster det at bruge en tørretumbler

 • Genbrug af vand
  • Kondenstørretumbleren gør det muligt at genbruge det vand den samler. Det kan være til rengøring, vanding af blomster eller hvad end det nu kan bruges til.

(Bemærk at du ikke bør drikke vandet & det er en god ide at løbe vandet gennem et filter)  

 • AutoDry
  • Kondenstørretumbleren fra Bosch Serie 6 har AutoDry, hvilket betyder at den har en sensor som måler temperatur og fugtighed. Det gør at den automatisk stopper når tøjet er tørt, så den bruger mindre energi, samt slider mindre på dit nyvasket tøj.
   (Bemærk at funktionen er taget med udgangspunkt i  en kondenstørretumbler fra Bosch serie 6)
 • Varmer rummet op
  • Kondenstørretumbleren holder på varmen, hvilket betyder at det rum maskinen står i, bliver varmet op.

Ulemper:

 • Tørrer ikke lige så hurtigt som en aftrækstørretumbler
  • Kondenstørretumbleren er mere energieffektiv, men det er blandt andet på bekostning af den effektive tørring man får med en aftrækstørretumbler. En tørretumbler med aftræk vil i de fleste tilfælde være lidt hurtigere til at tørrer ens tøj.
 • Afgiver fugt til rummet
  • Det kan for nogle være en ulempe at maskinen afgiver fugt til rummet. Men det er intet problem, hvis du placere den i et rum med god udluftning.
 • Vandbeholder skal tømmes regelmæssigt  
  • Fordi nogle maskiner ikke har afledning af kondensvand, betyder det også at der skal tømmes en vandbeholder regelmæssigt. Men som ovennævnt, kan vandet genbruges til andre formål, hvilket sparer dig en lille smule i det lange løb.
 • Prisen (Hvis man ikke har abonnement)
  • De fleste kondenstørretumblere koster mere end tørretumblere med aftræk. Det kan derfor være mere omkostningstungt at investere i en god kondenstørretumbler.

(WhiteOn tilbyder en kondenstørretumbler for 169 kr. /mdr. med livstidsgaranti)

Vigtige overvejelser ved valg af kondenstørretumbler

Funktioner:
Nogle gode funktioner at have er blandt andet AutoDry, hvor tørretumbleren automatisk stopper, når sensoren har registreret at tøjet er tørt. Det kan være tidsbesparende, mere energivenligt og mere skånsomt for dit tøj.
Så er der timerfunktionen, som lader dig kontrollere hvornår maskinen skal starte. Det gør det nemmere at tørretumble sit tøj i hverdagen, som for mange kan virke stressende.

Kapacitet:
Det er vigtigt at tage kapaciteten i mente, når du skal være en tørretumbler. Det afhænger af hvor ofte du vasker dit tøj, hvor meget du fylder den op, samt hvor meget tøj husstanden har. Kondenstørretumbleren fra Bosch Serie 6 med 9 kg. kapacitet, passer til de fleste familier. Kapaciteten passer til de fleste familier på 2 voksne og 2-3 børn.

Oversigt: Hvor meget kapacitet skal din tørretumbler have?

 • 3,5 kg kapacitet passer til 1-2 voksne
 • 6-7 kg kapacitet passer til 2 voksne og 1 barn
 • 8-9 kg kapacitet passer til 2 voksne og 2-3 børn
 • Højere kapacitet passer typisk til 5 personer eller mere

Størrelse:
Det er vigtigt at huske at en kondenstørretumbler i mange tilfælde fylder lidt mere end en tørretumbler med aftræk. Det er derfor vigtigt at man tager nogle mål derhjemme, inden man beslutter sig.

Konklusion: Hvad er bedst? Kondenstørretumbler eller aftrækstørretumbler?

Efter at have kigget gennem de forskellige fordele og ulemper, vil konklusionen være at det bedst kan betale sig at anskaffe sig en kondenstørretumbler. Det skyldes især at aftrækket er unødvendigt, samt at det er en mere energieffektiv tørretumbler.

Men det er op til dig i sidste ende at vælge det der passer bedst til dine behov.
Det kan være en god ide når du har besluttet dig for hvilken maskine du skal have at undersøge nærmere og finde den rette model.

WhiteOn kondenstørretumbler fra Bosch Serie 6 energimærke A++
https://whiteon.dk/hvidevarer/toerretumbler

Det kan være en god ide at bruge pricerunner til at sammenligne priser.

Andre læste også: Sådan undgår du de mest almindelige fejl, når du bruger en tørretumbler