Hvad koster det at bruge en vaskemaskine?

Et spørgsmål der florerer i samfundet i disse tider, hvor elpriserne er noget af det højeste vi nogensinde har oplevet. “Hvad koster det at bruge en vaskemaskine? ” 

Siden 1. kvartal af 2022 er prisen for el steget med 11% sammenlignet med 2. kvartal 2022. Det er svarende til en stigning på 64% sammenlignet med 2. kvartal 2021*.

WhiteOn har dykket ned i tallene og sammensat et overbliksbillede

Vaskemaskinen er en af de hårde hvidevarer, hvor der kan være mange penge at spare ved at vælge det bedste energimærke, specielt i tider som dem vi vasker i nu. Dog er der også gode muligheder for at spare på strømmen, når du vasker tøj i dagligdagen.. Eksempelvis ved at droppe forvasken, vaske ved lavere temperaturer, ved at fylde maskinen helt op og ved at skrue ned for antallet af vaske på ugentligt basis.

Vi hos WhiteOn har dykket ned i tallene og sammensat et overbliksbillede, for at give dig en idé om, hvor mange penge du sparer ved at vaske mest økonomisk.

Hvad koster det at bruge en vaskemaskine fra Bosch serie 6

Hvor mange KwH bruger en vaskemaskine?

Så, hvad koster det at bruge en vaskemaskine?
En bare 5 år gammel vaskemaskine med en kapacitet på 9 kg, bruger typisk 0,9 kwh pr. vask. Med udgangspunkt i 2. kvartal 2022 ligger vi med en gennemsnitlig elpris på 3,5 kr. pr kwh.

Pris pr. vask: 3,5 * 0,9 = 3,15 kr.

Den gennemsnitlige husstand i danmark vasker ca. 5 gange om ugen, hvilket giver en samlet regning på 819 kr. om året.

Til sammenligning vil en moderne maskine med Energimærke C eller bedre kun bruge 0.6 kwh per vask, hvilket giver en årlig elregning på 546 kr. Altså kan der spares godt 273 kr. per år.

Ovenstående regnestykke er med udgangspunkt i den gennemsnitlige elpris på 3,5 kr. per kwh. Hen over sommeren toppede elprisen på hele 9 kr. per kwh, så hvis du er typen der sætter vaskemaskinen igang om aftenen kan det blive en rigtig dyr fornøjelse.

Det kan derfor være en rigtig god ide at få en maskine med udskudt start, så du kan sætte maskinen til at vaske over middag og om natten hvor strømmen er billigst.

Hvad kan jeg gøre?

Her er vores bedste råd til dig der vil spare på elregningen i prioriteret rækkefølge:

1. Brug udskudt start til at vaske når strømmen er billigst.
2. Er din maskine mere end 10 år gammel, så overvej en moderne maskine med energimærke C eller bedre.
3. Vask ved 20-30 grader så ofte som muligt. Moderne vaskemiddel er effektiv helt ned til 20 grader og da det er opvarmningen af vandet der koster, kan der være mange penge at spare.
4. Fyld vaskemaskinen helt op hver gang, især hvis din maskine ikke har automatisk justering af vandmængde baseret på mængden af tøj i maskinen.

Hvis du er interesseret i en ny vaskemaskine men ikke ønsker bøvlet med transport og installation, og du ikke orker at gennemsøge hvidevare junglen efter den rette maskine, så er du velkommen til at prøve WhiteOn. Gå ind på whiteon.dk og læs mere.

Du kan også læse vores relaterede blogindlæg der hjælper dig med at vælge den rette tørretumbler:
Kondenstørretumbler eller aftrækstørretumbler

*https://forsyningstilsynet.dk/tal-fakta/priser/elpriser/prisstatistik-2-kv-2022
**På årsbasis regner man typisk med 260 vask pr. år pr. husstand.